Sunn mat og vin som ikke ødelegger helgen;-)
For en tid tilbake skrev jeg litt om kalori innhold i viner. Nå tenker jeg at det kanskje kan være en mulighet til og kombinere sunn mat med noen viner som ikke har for mye kalorier.
Jeg har valgt ut et par Grete Roede oppskrifter som jeg setter vin til og som ligger lett for meg siden jeg spiser en del av de selv om dagen.
Når det gjelder mat og vin i kombinasjon er det mange ting som spiller inn, det aller viktigste er at hverken maten eller vinen skal ta noe fra hverandre, men heller komplimentere.
Når det gjelder vin vil det stort sett ikke slå ut på noe annet en kalorier på skjema for Grete Roede, vin inneholder kalorier fra alkohol og restsukker. Noen viner vil gi litt kalsium på skjemaet.
Den første retten blir Skrei/Torsk med grønnsakstuing og kokte potet
https://www.greteroede.no/oppskrifter/rokt-torsk-med-gronnsaksstuing-og-kokte-poteter-1
Til denne retten kan det være flott med en vin uten for mye tanniner, her kan man gå til en Bordeaux med litt alder eller en Beaujolais men min personlige favoritt er Barbera d’Asti. For og spille på lag med strukturen i fisken er det viktig at vinen har avrundede tanniner og Barbera har høy syre og lite tanniner. Her går vi for Barbera fra stål tank eller et snev av fatlagring gjerne i gamle store botti.
Her vil jeg anbefale:
La Maestra Barbera ( vare nr 8158701) vinen går godt til fisken og grønnsakstuingen som er laget med bechamel-saus. Vinen er ikke for kraftig selv om den har god fylde. Her vil et glass vin til maten ligge på ca 135 kalorier. Vinen har 14,5% alkohol og 3 g restsukker pr liter.
Den andre retten blir Lammeskiver med bakte grønnsaker og rødvinssaus
https://www.greteroede.no/oppskrifter/lammeskiver-med-bakte-gronnsaker-og-rodvinssaus
Her kan man gå flere veier, men for ikke å forvirre eller gå feil så går vi som regel til Nord-Rhône og prismessig kanskje Crozes-Hermitage som er vinmarken som ligger på nedsiden av Hermitage, disse er litt lettere på kraft og passer utmerket til rent lammekjøtt og er finere i pris.
Her vil jeg anbefale:
Columbier Crozes Hermitage ( Vare nr 5045301)
Denne vinen går flott til kjøttet og grønnsakene. Her får du saftig frukt med mørke bær og urter og litt fatlagring. Vinen er laget på Syrah. Her har vi 12,5% alkohol og 3 g restsukker og ca 120 kalorier i et glass
Det aller viktigste og se etter når man skal kjøpe viner med lite kalorier er hvor mange gram restsukker det er i vinen, i noen viner kan det være mye restsukker! En tørr vin inneholder inntil 9 gram restsukker om den er balansert med syre og når vi går over på halvtørre eller søte viner går dette tallet skikkelig i lufta.
En annen gang går det også an og kikke på hvitviner til mat..
Ha en god helg og prøv oppskriftene og vinene.
NB La Maestra er på bestillingsutvalget så her må du bestille en uke før du får den på ditt lokale pol.