Ikke bare se, men smake!

0 Flares 0 Flares ×

vingård-med-åpne-porterMan har ikke reist hele veien til Italia for kun å se på druer. Så hvordan komme seg inn på en vingård? Det er noen ekle regler for dette og det er som følgende: er porten åpen så ta en tur inn. Dette gjelder de aller fleste vingårder. De vil jo gjerne selge vin. Noen gårder er så mye besøkt at de kanskje vil at du skal avtale på forhånd. Sjekk websiden så finner du det fort ut.
De mindre gårdene er som regel veldig glad for at man kommer innom og smaker på vinene. Av ren høflighet kjøper man gjerne en flaske eller to etter at man har fått smake. Jeg har endt opp med og kjøpe langt flere flasker enn først tenkt på mange steder. Grunnen til det er at det rett og slett er mye fantastisk vin ute blant de små produsentene. Det er viner du ikke vil finne på Vinmonopolet i Norge fordi det blir produsert for få flasker til at det vil være noe særlig butikk.

Det finnes også noe som heter Strada del vino. Her har mange produsenter gått sammen i et samarbeid ovenfor turister og det er skiltet med brune skilt til hver gård. Her er man selvfølgelig hjertelig velkommen og kanskje dette er den tryggeste veien inn. Hvis man vil planlegge en rute på forhånd har de ulike områdene egne nettsider. Google på området du vil besøke + strada del vino og du vil få treff. Det er ikke alle sidene som er oversatt til engelsk, men de fleste er det. Her finner du noen gode eksempler på slike sider over områdene Monferrato, Lange og Tortonesi.

Vi har besøkt flere områder i Nord Italia og når vi er ute og kjører hender det stadig at vi bestemmer oss for og svinge innom en gård. Vi har selfølgelig avtaler med de vi skal møte i foretningsøyemed, men vi elsker opplevelsen av å komme inn på en vingård og ikke vite hva som venter oss. Det er ikke alle steder vinen faller like godt i smak, men stort sett får vi sjelden vonde viner.

Vi er også opptatt av å høre på produsentene og får de gjerne til å fortelle litt om hvilke viner de liker og hvilke tanker de har rundt det de produserer. Her kan man få noen fantastiske overaskelser og få smake viner som ikke er produsert for volum men fordi de opprettholder en tradisjon eller eksprimiterer med nye druer eller måter å produsere viner på.

vinsmaking_hos_cocito_dario

Om man ikke er veldig begeistret i å sette seg i slike situasjoner med fremmede finnes det alltids et annet alternativ.

Cantinas eller Cantinas de comunal. Dette er det også mange av rundt i distriktene. En Cantinas er oftest et sted der vinbønder leverer overskuddsdruer, druer som ikke holder klassifiseringen til det de produserer selv eller for de som ikke produserer egne merker og leverer druene sine til en «felles produksjon».

Cantinas  er egne utsalg for viner. Du kan få tappet rett i egne medbrakte kanner eller kjøpe vin på store kartonger. De selger selfølgelig også flasker. Dette er en butikk eller utsalg der du også får muligheten til å prøvesmake før du handler.

cantina
cantina

Uansett hva man velger er det aller viktigste å oppleve de gode smakene og mangfoldet.

Den eneste måten å utvide horisonten på er å smake mer!

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×