Helt på druen
Det finnes mange druetyper i Italia. Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om hoveddruene for rødvin i Piemonte.
En regle jeg lærte før jeg forsto den er Barbera, Barbaresco og Barolo. Først tenkte jeg druer og tok feil, så prøvde jeg byer og tok også feil… Dette er en beskrivelse av rangeringen av druene i Piemonte. Barbera er en drue er tidligere har vært ansett som bordvin/hverdagsvin. Barbaresco er laget på druen Nebbiolo og egner seg mer for lagring. Det samme er Barolo – Kongen av Italia!
Barbera blir dyrket som en av hoveddruene i Piemonte. Det blir laget utallige flasker av denne og druen er godt representert på polet. Nebbiolo er en drue som i hovedsak blir dyrket i og rundt Barbaresco og Barolo, men også i området Lange. Dette er alle blå druer dvs at de brukes til å lage rødvin.
Barbera var tidligere den mest dyrkede druen i Italia, i tillegg til sangiovese, som dyrkes i større grad lengre sør. Barberavinene har utviklet seg fra å være vanlige bordviner til å bli noen av toppvinene. Grunnen til dette er i stor grad fordi mange Barberaer nå blir eikelagret. Dette er med på å dempe syren i vinen. Det er stort sett bare nord i Italia at Barberaen har gått gjennom denne forandringen. Denne druen dyrkes også andre steder, eksempelvis i California der man bruker druen til å inngå i forskjellige masseproduserte blandingsviner.
Nebbiolo er en annen av hoveddruene i Piemonte. Denne er mest kjent fra Barbaresco og Barolo. Dette er en drue med en mye kraftigere aroma og med mye tanniner, noe som gjør vinen utrolig lagringsdyktig. Druen dyrkes på de aller beste vinmarkene, noe som ofte prisen også tilsier. Nebbiolo kommer fra det italienske ordet «nebbia», som betyr tåke. Dette kommer av den sene innhøstningen av druene da tåken ligger som et slør over fjellsidene.
Dolcetto er en litt søtere druesort som modner tidlig og plantes ofte i de dårligere jordsmonnene. Denne vinen gjæres raskt og blir fort drikkemoden. Så i motsettning til Nebbiolo kommer inntektene for vinbøndene forholdvis raskt inn på denne vinen, da den kan omsettes tidlig. Dolcetto har de siste årene kommet med flere kvalitesviner, men er nok fortsatt best representert i hjemlandet.