Å prøve å spise noe!
Fra vår første tur, til dags dato, er dette noe vi stadig bommer på! Det er ikke noe problem med en sen middag og i allefall ikke når man har bestilt bord til et bestemt klokkeslett.
Problemet er at jeg aldri får spist på dagen…
Det er fordi jeg er utrolig treg med å ta til meg nye vaner. Jeg er mye på farta både hjemme og når jeg reiser så vanligvis blir det en enkel matbit på veien. Et smørbrød eller kanskje en suppe. Ikke hver gang da, jeg skeier nok ofte ut også. Når jeg er i Italia skjer det noe mellom kl 15:00 og 19:00 når du ikke er i de store byene; de har siesta! Og jeg får ikke kjøpt noe og spise…
For min del går det som regel bra, for kona ikke like mye… Og når reisefølget består av et par venner med et blodsukker som stuper som den norske krona i fritt fall, skulle man ha husket på det! Takke seg til, de er like hyggelige rett etterpå igjen. Men når vi er på tur med et slikt reisefølge kan det være greit og ha en Snickers i bildøra, bare for å være sikker.
Det er så mange koselige små byer og steder å spise når man kjører litt på måfå langs veiene på landsbygda. Det hender at alle som sitter på den lokale osteria’n stopper opp med gaffelen halvveis til munnen og lurer på hvem disse turistene er. For det stopper ikke så mange innom som ikke hører til på noen av disse små stedene. De gjenvinner heldivis fort fatning og begynner å tygge og prate igjen. Første gang vi var på en lokal osteria var vi så dårlig i italiensk av vi bare fikk bestilt grønn og hvit pasta. (pasta med pesto og pasta carbonara). Men vi klarte å få en hyggelig matstund med deilige smaker og en kald dolcetto til som var husets vin.
Det finnes også mange gode restauranter i Italia. Vi har prøvd Micheling-resturanten Locanda del Pione. Her sitter man på toppen av en høyde og ser utover Alba. En fantastisk resturant med upåklagelig service og selvfølgelig priser i samme klasse. Vi spiste en 5 retters, i trøffel sesongen. En i reisefølget foreslo trøffel på alle retter helt til han fikk prisen på 35 euro pr rett i tillegg. Da ble det trøffel på en eggerett og det falt godt i smak.
Vil man spise godt i Italia kan man gjøre det til alle prisklasser om man ønsker det. Italia har et enkelt men variert kjøkken som forandrer seg fra region til region og fra årstid til årstid.
Det er også fantastisk med et stort eget kjøkken når man er i Italia. Det bugner av gode grønnsaker, ferskt kjøtt og deilig ost i butikkene. Det aller hyggeligste er å ta runden innom spesialbutikkene og kjøpe mat på den gamle måten. Da kan man slå av en prat med slaktern som stort sett har noen gode tips til tilbereding og tilbehør til det du kjøper.